Lakásfelújítás szakértelemmel, garanciával: Profép Bt. (06-20) 935 9891 ; e-mail: profep@profep.hu
           
 
Untitled Document
 
 

Tapasztalatok, gondolatok generál kivitelezésben, lakásfelújításban, a megrendelői szemszög és a szakember véleménye

Megrendelői szemszögből lakásfelújítás során felmerülő aggályok, kérdések, valamint a szakma felhígultsága miatt kialakult téveszmék szép számmal akadnak ebben az iparágban is, csak úgy, mint bármelyik másban. Fontos, hogy a megrendelő első lépésként „felmérje” anyagi lehetőségeit, tisztában legyen azzal, hogy az elmúlt 10 évben nagyot fejlődött ez az ipar is, mind technológiai vonatkozásban, mind a felhasznált anyagok tekintetében, mely jelentős drágulást is magával hozott. Amikor a megrendelő azt a kérdést teszi fel, hogy „na de mi kerül ennyibe???” és azzal folytatja, hogy „nem ennyire gondoltam” tudnia kell, hogy kizárólag a felhasznált és beépítésre kerülő anyagok a teljes költségvetés 60%-át teszik ki. Ha egyszerűen akarnék fogalmazni elszaladtak az árak!

Egyszerű az első kérdés, amivel szembesítenünk kell magunkat megrendelőként, van-e elegendő pénzem egy profi szakembergárda megfizetésére, akik vállalják a teljes felelősséget, az összes felmerülő probléma és műszaki feladat megoldását, engedélyeztetnek, megterveztetnek mindent, beszerzik az összes beépítésre kerülő anyagot, míg a megrendelő, az elengedhetetlen stílus, szín, és egyedi ízlésvilágához kapcsolódó kérdések folyamatos egyeztetésével kíséri figyelemmel a munkálatokat kényelmesen? Ha nincs lehetőség, pontosabban pénzügyi keret a fent említettekre, akkor maradnak az úgynevezett „szakik” és ismerősökön keresztül felkutatott szakmunkások egyenkénti kiválasztásai és a személyes és folyamatos jelenléttel élénkített idegőrlő felújítás „örömei”.

Sok megrendelő első kérdése, hogy „na de mennyibe fog ez kerülni?”, erre a kérdésre, aki egy generál felújítás során kivitelezőként, legyen szó csak egy fürdőszoba felújításáról, vagy egy teljes lakásfelújításról, kialakításáról, képes választ adni, finoman fogalmazva is komolytalan!!! Minden esetben egy tételes, mindenre kiterjedő részletes költségvetés elkészítése a feladat, mely a helyszíni közös egyeztetést, az elképzelések ismertetését, és a szaktanácsadást követ. Ez a költségvetés az alapja és első számú támpontja a munkálatoknak a megrendelő számára. Közérthető, letisztult forma, köszönhetően a speciálisan erre a célra kifejlesztett számítógépes programnak. Hangsúlyozom, hogy nem excell tábla és nem is egy négyzethálós papírra vetett 5 perc alatt elkészített számítás. Számunkra ez egy több órás/napos szellemi termék, ezért is tartjuk fontosnak, hogy habár nem lehetséges, de sok éves tapasztalatunkra támaszkodva az első találkozáskor körülbelül be tudjuk határolni, hogy közöljük az összeget a főbb csapásvonalak mentén, még mielőtt teljesen felesleges munkába kezdenénk. Ha számokban akarnám kifejezni, természetesen ez nagyban függ a felújítás műszaki tartalmától, speciális igények, hóbortok, választott színek, stb-től, 40-100 ezer HUF/m2 és feljebb, határ a csillagos ég. (megrendelői igények függvényében)
Ez egy teljes körű szolgáltatás, mely mindenre kiterjedő, ebből következőleg semmiképpen sem olcsó!

Következő kérdés megrendelői részről „mikorra lesz kész?” természetesen tegnapra, ahogyan ezt a jó megrendelő el is várja. A viccet félretéve, a határidő betartása elsődleges, de tudni kell, hogy sietni bizonyos munkafázisok között nem lehet, illetve egy komolyabb munka során hetekben kell gondolkodnunk, tehát ha szoros határidőt szeretnénk, ez tőlünk megrendelőktől azt kívánja meg, hogy időben cselekedjünk, gondolkodjunk és határozzuk el magunkat a munkálatok megkezdésére, valamint az általunk beszerzendő anyagokat időben biztosítsuk. Csempe, szaniterek, stb, minden olyasmi, ami ízlés és pénztárca függvénye, amit csak a megrendelő tudhat.

 

Bújtatott költségek lakásfelújításban???

A szakma és az iparág miről is szól? Minden kivitelező munkát szeretne természetesen, ennek érdekében hajlamos vállalhatatlan határidőket megígérni, nyomott és valótlan árakat közölni, melyek természetesen menet közben változnak, mivel komolytalan volt a kezdés.
Minden esetben felhívjuk a figyelmet az előre látható időre, mely szükséges a munkálatok befejezésére, és természetesen a költségvetésben említett ár a leírt műszaki tartalom változatlansága esetén szintén változatlan marad. Ez a mi nyugalmunkat is szolgálja, mert a határidő egy „szent” dolog, aminek mindkét fél számára elfogadhatónak kell lennie. Irreális dolgokat nem vállalunk! Költségeket nem „bújtatunk”!!!

Számomra érdekes megfigyelés, hogy míg a Megrendelő, ha csak egy bizonyos munkát rendel meg (pl.: kád beépítése, vagy 10m2 csempe felrakása), azért hajlandó kifizetni a piaci árat, míg generál felújításban sokallja a végösszeget, mivel ott 50-100 tétel adódik össze, ebből kifolyólag a végösszeg sem lehet alacsony, ez után arra sem veszi néha a fáradtságot, hogy belenézzen, vagy felfogja mi is kerül ennyibe? Vallom, hogy a folyamatos kommunikáció elengedhetetlen az első pillanattól kezdve, mivel ez egy közös projekt a munka befejezéséig!

Ezzel a rövid kis cikkel érzékeltetni szerettem volna egy picit bővebben, hogy miről is szól ez a szegmense az iparágnak, illetve, ha úgy tetszik tanácsként is ajánlom, legyen ön leendő ügyfelünk, vagy lakásfelújításban gondolkodó és kivitelezőt kereső, esetleg csak érdeklődő.

Profanter Ádám
építésvezető
Profép Bt. 1131. Menyasszony u. 34. Tel.: 06-20 / 935 9891 ; e-mail:profep@profep.hu


Copyright © 2007 - Profép Bt.

A Profép Bt. weboldalai, illetve annak tartalma, vagy bármely részlete szerzői jogvédelem alá esnek. Az ehhez fűződő jogok gyakorlására kizárólag a Profép Bt. tulajdonosa jogosult. A Profép Bt. tulajdonosa előzetes írásbeli engedélye nélkül tilos a weboldalak tartalmának egészét vagy részeit bármilyen formában felhasználni, reprodukálni, átruházni, terjeszteni, átdolgozni, vagy tárolni. A Profép Bt. azonban beleegyezik abba, hogy - saját, személyes használatra a szabad felhasználás körében - Ön ezen oldalak tartalmát, vagy kivonatait számítógépén tárolja vagy kinyomtassa.

          Élelmiszer kiszállítás Egyedi szauna